VAKANTIE INDIA 2023 – DEEL II

22 april – zaterdag – op pad naar andere delen van India

Op zaterdag trappen we een aantal dagen af, waarin we, met reisleider ViJay en Danny, een aantal andere plekken van India gaan bezoeken. De grote koffers laten we achter, die worden een paar dagen later naar Bangalore gebracht. (In die plaats zullen we afscheid nemen van ViJay - wij vliegen op 27 april naar Kerala en Danny vliegt dan naar huis.)

Maar allereerst een zeer emotioneel afscheid van onze gastheer en gastvrouwe … we voelden ons oprecht thuis en opgenomen als familie – afscheid nemen doet pijn …

met z'n allen aan het strand van de golf van Bengalen
We vertrekken, samen met sister Mary Indira, de tante van ViJay, en uncle Prakash per auto (neef Rony rijdt) naar Nellore (ca 175 km oostelijk richting de kust) en ontmoeten daar Father Joseph die we al tegenkwamen tijdens de plechtigheden in de afgelopen week. Hij is de Vicaris Generaal van dit (andere, buur-) bisdom. We eten een lekkere maaltijd en rijden door naar de kust, naar Mypadu beach, aan de Golf van Bengalen voor een ‘verkoelende’ duik. Het water is echter ongeveer 30*C, dus dat ‘verkoelend’ valt voor mij wat tegen ... Yvonne vindt het heerlijk. Verder opvallend: de badmode. Een enkele jongeman loopt met onbedekt bovenlijf maar verder heeft iedereen, ook ín het water, alleen de voeten ontbloot. Ik wil tóch graag even plonzen maar daar heb ik nog lang plezier van; ook drie dagen later haal ik nog zand uit mijn zakken …

Ook nu: zonsondergang, rond 18u-18:30u wordt het donker en we rijden terug naar Nellore. We maken een stop bij een broodjeszaak voor een klein hapje en gaan door naar Ironhill; een uitgaansgelegenheid met eten (grote pizza-oven!), drinken (ook alcohol) en live-muziek. Een hippe tent, voor mijn gevoel ‘only for the happy few’. Na afloop, ca 23:30 uur, zijn we nog welkom bij een zwager van uncle Prakash: Sampath Giddaluru – opnieuw voor een maaltijd (maar we hebben eigenlijk geen honger meer … !) een een bakje koffie (+suiker +melk). We krijgen opnieuw een prachtige bloemenkrans omgehangen en gaan we op weg voor een nachtrit richting het vliegveld van Hyderabad in de deelstaat Telangana. Een rit van ruim 450 km – ca 8 ½ uur (zonder stops).

meer fotos: klik hier

23 april – zondag – richting Calcutta

ochtendkoffie met hapje anijs / menthol
In de nacht / vroege ochtend (4:30u) maken we na een tolpoort een korte stop om allemaal even te slapen en tegen acht uur pakken we een bak koffie. Tijdens onze autoritten passeren we voortdurend grote en kleine heiligdommen, kerken, hindu-tempels en moskeeën. Ook bij deze laatste stop ligt een kleine tempel met gezongen mantra’s en voortdurend mensen die even een momentje nemen.
Als we Hyderabad bereiken passeren we in de verte Ramoji: de grootste filmstudio van India. We maken echter een stop bij een familie, oude stadsgenoten van ViJay. We krijgen een koffie en kunnen even op hun bedden liggen om enigszins bij te komen van de nachtelijke rit. Als we, na een klein uurtje, wakker worden staat, uiteraard, de maaltijd klaar. We eten en praten – de oudste zoon is in de covid periode gestopt met zijn werk als docent en importeert nu cashew-noten uit Zuid-Afrika. Het gaat hem goed. Zijn jongere broer studeert wel nog en gaat op termijn ook in het bedrijf van zijn broer werken.



We gaan op weg naar het vliegveld en nemen opnieuw afscheid, nu van neef Rony (byebye, hugs!!). Tegen 15 uur vertrekt onze nieuwe IndiGo vlucht naar Calcutta / Kolkatta in West-Bengalen (4,5 miljoen inwoners). (Over die dubbele namen: men neemt steeds meer afscheid van de koloniale (Engelse) namen van steden en wil de originele namen in eer herstellen, voor zover dat duidelijk is). 


We landen tegen 17 uur en we pakken een taxi - ViJay heeft overnachting geregeld in een Don Bosco scholengemeenschap (3.000 leerlingen, allemaal jongens van 4 tot 20 jaar en ca 100 leraren). Veel yellow cabs hier en (opvallend!) vrijwel iedereen draagt een helm op scooter en motor; in Kadapa zagen we dit helemaal niet.We zien ook nieuw schrift op de verkeersborden: hier alles in Hindi en Engels.
We slapen aan de overkant van de grote rivier Bhagirathi in de wijk Liluah. 

De staf van de school is naar een belangrijke cricket-wedstrijd maar we krijgen onze kamers en gaan nog een hapje eten, bij restaurant Azad Hind, verderop in de straat. Aan het eind van de maaltijd krijgen een zakje Pass Pass – een verfrissend korrelig mengsel van mint en menthol – lekker!

meer fotos: klik hier 

24 april – maandag - dagje Calcutta / Kolkata

Na het ontbijt kunnen we meerijden met het busje van de school die ons afzet bij het huis van Moeder Teresa bij de Missionaries of Charity. We ontmoeten hier father Robert, een vriend van een studiegenoot van ViJay, die ons verder zal begeleiden deze dag. In het huis hebben we een moment van stilte in de kapel waar moeder Teresa is begraven en spreken we met zusters en zelfs moeder overste, sister Mary Joseph, sinds april 2022 de derde opvolgster van moeder Teresa. Zij vraagt om speciaal te bidden voor haar zusters die in Soedan werkzaam zijn. Het is daar op dat moment erg bar en boos.
Er is ook een ruimte ingericht met een overzicht van het leven van Moeder Teresa zelf, veel foto’s, krantenartikelen, haar Nobel-prijs en veel voorwerpen die ze zelf heeft gebruikt.

Sister Mary Joseph kon en wilde ons ook even ontmoeten

de toren van Tata
Na dit indrukwekkende bezoek stappen we nog even een winkel binnen met religieuze artikelen; Yvonne koopt rozenkransen voor haar communicantjes maar op het moment dat we willen vertrekken breekt er een flinke bui los – we mogen even schuilen en proberen een taxi te bellen.
We gaan naar Queen Victoria Memorial, gesloten op maandag maar het park is open, gelukkig is het weer droog. We hebben meteen zicht op de skyscraper van Tata (-steel, auto’s, elektronica, …) en opnieuw zijn we een bezienswaardigheid: “Where are you from?”- “Picture? – Picture?”,


Verder naar de volgende stop; de Zoo, Alipore, vlak bij de National Library 😊 – ook in de dierentuin is het druk en zijn wij, als westerlingen, stevige concurrenten van de dieren voor wat betreft interessante foto-objecten. Het is lang weekend vanwege het einde van ramadan en veel mensen zijn op bezoek en combineren dit met een bezoekje aan de Zoo.

Bij sluitingstijd wordt de zoo leeg geveegd en vertrekken wij ook naar ons logeeradres. We nemen afscheid van Father Robert, maar niet zonder onze contactgegevens te hebben uitgewisseld.

Even nadat we ‘thuis’ zijn aangekomen en nog even buiten zitten, zien we een groep jongens van de technische school zich opmaken om lopend een rozenkrans te bidden. We lopen mee en raken nog even aan de praat – een enthousiaste, toegankelijke groep, afkomstig uit diverse streken in India.

Bij het avondeten, samen met de priesters, worden weer verhalen gewisseld. ViJay heeft wel al iets geboekt in Bangalore maar Father Emanuel (Mani), hoofd van de technische vakopleiding heeft nog wel contacten daar. We zijn na even heen en weer bellen kort-en-goed welkom in het Don Bosco Provincial house; dan is dat ook meteen geregeld!


meer foto's: klik hier

25 april – dinsdag – naamdag van st Marcus

In de ochtend 6:30u is father ViJay uitgenodigd om zijn eerste Engelse mis te celebreren; dat gaat (natuurlijk) heel goed. 

Na het ontbijt krijgen we een uitgebreide rondleiding door school. Eerst de basisschool, vanaf 3 jaar, door de principal Fr. Manoj Jose. Daarna de technische school door Fr. Mani, technical principal; hoofd van het technisch, voortgezet onderwijs. Een groot complex met heel hartelijke docenten – strikte discipline (iedereen staat op als de principal binnenkomt, alle leerlingen lopen in uniform). Leuk dat we even een kijkje in de keuken konden nemen; we bezochten ook de beide schoolbibliotheken en ik heb, uiteraard, de hand geschud van mijn collega’s.



Belur Math - Calcutta

Bij het ontbijt worden we nog gewezen op de aanwezigheid van een Tempel in de buurt, Belur Math in de wijk Hooghly aan de rivier, ergens stroomopwaarts verbonden met de Ganges. Dit is het centrum van de Ramakrishna-beweging en het gebouw bezit, heel bewust, stijl-aspecten van alle Indiase religies – het heeft kenmerken van zowel een tempel, als ook een moskee en een kerk. Het is warm maar we bezichtigen de tempel en het hele complex. Er zijn ook mensen die een (heilig?) bad nemen in de rivier.

In de middag vertrekken we, per taxi, terug naar het vliegveld om ’s avonds de vlucht naar Bangalore / Bengaluru (Karnataka) te halen, een stad met meer dan 8 miljoen inwoners. We vertrekken met twee uur vertraging om 20:25 uur en vinden na de landing om 22:45u onze chauffeur: neef Shaly terug die de rest van onze bagage bij zich heeft en ons naar het Don Bosco provincial House brengt. We krijgen nog een broodmaaltijd met gebakken ei en een bakje koffie en kruipen snel daarna lekker in bed. Aangename kamer met airco, eigen sanitair …; prima!

meer foto's: klik hier

de kathedraal St. Joseph en St. Philomena


26 april – woensdag – op bezoek bij de sultan

Na de ochtendmis, hoofdcelebrant was opnieuw father ViJay: het ontbijt, samen met een aantal priesters. Vervolgens maken we ons op voor een stevige rit van ca 3 uur naar Mysuru / Mysore waar we eerst een neogothische kerk, de kathedraal St. Joseph en St. Philomena, bezoeken. Gebouwd in 1936 en geïnspireerd op de dom van Keulen (maar een stukje kleiner). 










géén schaduw!



Lopend over het kerkplein valt me op dat we erg weinig schaduw hebben, de brandende zon staat letterlijk recht boven onze hoofden ...

We vervolgen ons uitstapje naar het paleis van de Wydajar dynastie, op de Taj Mahal na, de grootste toeristische attractie van India met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar. Het is een enorm groot terrein waarop paleizen, poortgebouwen, tempels en andere gebouwen staan. De huidige gebouwen zijn redelijk recent, van begin 20e eeuw, maar in de 14e eeuw wordt hier al een eerste fort gebouwd. We kijken onze ogen uit nadat we er met paard en wagen naartoe gereden zijn. Ook hierbinnen (schoenen uit!) zijn  we bij tijd en wijle zélf een attractie en de toezichthouders waren zeer behulpzaam, mogelijk vanwege ons westers uiterlijk.



We sluiten de dag af met een maaltijd in een typisch Andhra restaurant in Mysore: Andhra Ruchulu. We eten, met onze handen (we worden steeds vaardiger!), vanaf bananenblad als bord vele gerechtjes, onbeperkt aangevuld en Kingfisher beer. Twee tips, na afloop mag je je vingers aflikken, maar begin bij de pink: dan geef je een compliment. Verder moet je het bananenblad naar je toe omslaan. Ook dat is een positief gebaar naar kok / gastheer /gastvrouw …



 


We rijden na deze interessante dag terug naar Bangalore en eindigen opnieuw in een, voor ons gevoel, happy few discotheek ‘Byg Brewski’: live muziek van een duo, in de buitenlucht in een ruimte van ca 2 voetbalvelden met aan de zijkanten oplopende verdiepingen, zitjes, fakkels, keuken, biertje, wijntje, cocktails – helemaal hip!


ook nu - meer foto's: klik kier






>>> door naar deel 3 > op bezoek bij een oude bekende - Kerala 

Geen opmerkingen: