VAKANTIE INDIA 2023 – DEEL III

27 april – donderdag (Koningsdag)

Vroeg in de ochtend vertrekken we voor de laatste keer in dit gezelschap naar de luchthaven. Danny vliegt namelijk van hieruit terug naar huis met de Emirates – opnieuw een afscheid, snif snif – en wij nemen afscheid van ViJay en zijn neef – nog meer emoties!



Wij, Yvonne en ik, hebben nog een laatste binnenlandse vlucht met IndiGo naar Kochi  / Cochin in Kerala naar Pastoor Mathew. Na bijna acht jaar, hij vertrok medio 2015 uit onze parochie terug naar India, zien we hem terug … met een brok in de keel! Hij wordt vergezeld door een kerkbestuurslid, Jos, die rijdt en we maken tijdens de rit van ca 2 uur nog een tussenstop voor eten en een lekkere smoothie van watermeloen. We zien ook onderweg een opvallende kapel van st Antonius: hierin groeit een soort klimop, al jaren, maar zijn gezicht en kindje Jezus blijven altijd zichtbaar ... 

We komen aan bij ons hotel voor drie nachten: Elegance in Kanjirappally, en we installeren onze spullen. Deze avond is in de parochie st Ephrem, Thamarakkunnu een eerste wedstrijd op een nieuw aangelegd volleybalveld. We zijn uitgenodigd om te komen kijken maar het weer is een spelbreker … de voorjaarsmoesson zorgt voor heftige onweersbuien. Het uitstel duurt ongeveer 2 uur en we kijken nog even naar de verrichtingen van de jongeren van diverse naburige teams. 
We gaan tóch terug naar ons hotel om een avondhapje te eten, samen met pastoor en de drie leden van het kerkbestuur. Drank mag blijkbaar niet geschonken worden maar kan wel worden geregeld. Als we terugkomen op onze kamer staat een flesje wijn met twee glazen klaar … merci en santé!

 

opvallend kleurrijke vrachtwagens, met name hier, in Kerala


28 april – vrijdag – dagje op de boot

We worden vrijdagochtend op tijd opgehaald door pastoor Mathew en rijden in ruim twee uur naar de Back Waters ‘Ashtamudi Lake’. We ontbijten nog aan land terwijl onze boot wordt klaargemaakt. We gaan aan boord en maken op deze warme dag (het is ca 30-35*C) een sprookjesachtige tocht over een enorm groot meer tot ’s middags ca 16 uur. Deze wateren staan in open verbinding met de Arabische zee. Onderweg zien we veel natuurschoon, vogels, vissen en een kleurige hagedis en maken we stops bij diverse plekken zoals een Dutch (St. Mary’s) Church en een restaurantje waar we de vis ‘Karimeen’, voorgeschoteld krijgen; een delicatesse uit deze wateren. Onze boot heeft al een heel aparte vorm maar de woonboten (Kettuvallam) die we hier en daar aan de kant zien liggen zien er wel heel fraai uit. Ze hebben een slaapkamer, eetkamer, westerse sanitaire voorzieningen en een balkon. Foto's zeggen meer dan woorden, klik vooral even op de link hieronder voor een impressie!

meer foto's: klik hier

‘s avonds keren we terug naar ons hotel waar we samen met beide kapelaans van pastoor Mathew nog een afsluitende maaltijd genieten.


29 april – zaterdag

Op de zaterdagochtend kunnen we deelnemen aan de communieviering die op deze dag is gepland. Deze mis wordt gevierd in de Syro-Malabaarse kerk van pastoor Mathew, st Ephrem, en de viering verloopt iets anders dan wij gewend zijn: veel zang en een deel van de viering gebeurt met het gezicht naar het tabernakel. Dat deel van het priesterkoor is ook een deel van de tijd afgesloten met gordijnen. Heel interessant om een keer mee te maken.

Na de mis lopen we even langs de berg omhoog en spotten we een vlaggendrongo, een zwarte vogel, formaat duif met twee opvallend lange staartveren. Rubberbomen zijn goed herkenbaar aan de krassen in de bast en de emmertjes voor de 'melk'. Ook overal zichtbaar 'in het wild': kokosnoten en jackfruit. We zien onderweg nog een groepje meiden voor een woning die vriendelijk ‘hello!’ roepen (wij wisten toen nog niet dat zij e.e.a. voor ons aan het voorbereiden waren) en een andere bewoonster informeert of we iets zoeken. Het is opnieuw erg warm dus we keren na een half uurtje weer terug naar de pastorie. We gaan nog even op huisbezoek bij de kerkbestuursleden Jos en Jos en krijgen overal een verfrissend drankje en wat hapjes (banana-chips, gebakken bananen, cashew nootjes).

In de avond mogen we genieten van traditionele (en modernere) dans van de jeugd van de parochie in prachtige traditionele kleding. Met name de dames (die we vanmiddag al tegenkwamen) maken indruk met hun uitvoering van Margamkali. Het wordt érg interessant (hum) als ook wij uitgenodigd worden om te dansen: we leggen eea uit over (uiteraard) de Poolse dans - doen een stukje voor uit de Nowy Sacz en gaan vervolgens allemaal in 'Polonez' door de zaal - Dans verbindt! - iedereen is enthousiast en we worden bedolven onder de vragen en verhalen die de jeugd aan ons kwijt wil.

meer foto's en filmpjes: klik hier

30 april – zondag – de bergen van Kerala in

We nemen afscheid van ons hotel en gaan met onze spullen naar de pastorie. We vieren de heilige mis mee en vertrekken vervolgens naar de bergen en bossen van Kerala. Via diverse mooie en indrukwekkende uitzichtpunten en langs vele, vele theevelden maken we kennis met dit andere aspect van Kerala: Karikadu View Point – Vagamon – Kottamala. We bezoeken ook enkele collega’s van pastoor Mathew; bijvoorbeeld zijn naamgenoot en oud-klasgenoot father Mathew die motor rijdt en zijn kerk ‘st George’ boven op een heuveltop heeft liggen in Pullinkata. We lopen ook over een voetgangers-hangbrug bij Ayyappancoil.

We komen uiteindelijk, na al deze indrukken, aan bij het Ayurveda resort Sahyadri bij Kuttikkanam. We willen meteen warm gaan eten maar het restaurant Misty Mountain serveert pas vanaf 17 uur diner. We maken nog een ritje om eventueel een alternatief te vinden maar keren tóch weer terug en genieten van een lekkere maaltijd. Bij terugkomst op onze kamer genieten we met ons drieën van de laatste wijn die we in Elegance nog niet helemaal opdronken.









1 mei – maandag – én de eerste keer shoppen

We maken opnieuw een tour door de bergen en bezoeken een Ayurveda kruidentuin ‘Green Valley’ met natuurlijk daarna een bezoek aan de bijbehorende winkel met Ayurveda kruiden en middeltjes tegen … álles. We rijden door tot aan de oostgrens van Kerala en hebben een prachtig uitzicht over een enorme vallei in Tamil Nadu bij Chellarcovil.
Hier vlakbij maken we nog een stop in Anakkara. Daar doen we een kledingzaak aan; opnieuw een belevenis want Yvonne wordt stevig belaagd met het ene na het andere kledingstuk. Ik had zelf niet het idee dat ik iets nodig had maar loop uiteindelijk tóch met drie broeken naar buiten … het resultaat van een goede en gedreven verkoper! We kopen hier ook een zijden kurta, hemd, voor mijzelf en beide zonen.

Het valt me tijdens de rit van vandaag op dat de wegwijzerborden met de eerstvolgende grote plaats, Sabarimala, in zes verschillende schriften wordt aangegeven: in het Malayalam, Engels (gelukkig), Tamil, Kannada, Telugu en Hindi.

 

2 mei – dinsdag – afscheid van de bergen

’s ochtends, na het ontbijt, is het Ayurveda historisch museum; onderdeel van het complex, open. We krijgen zo iets meer beeld en achtergronden mee van deze duizenden jaren oude geneeskunst / gezondheidsleer. Ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen. Er ligt zélfs een facsimile uitgave van een oud Nederlands werk uit Amsterdam van Henricum van Rhede tot Draakestein uit het midden van de 17e eeuw met beschrijvingen van planten en geneeswijzen.

We rijden terug naar de parochie van pastoor Mathew en zien onderweg nog een mooie waterval bij Valanjanganam en genieten nog een laatste keer van een prachtig en wijds uitzicht vanaf de hoogte van Misty Hill – Panchalimedu. We eten onderweg nog een hapje en ik drink een Lime met verse munt – erg lekker. We gaan ook nog even langs bij de broer de broer van pastoor Mathew en kunnen voor de derde keer nog wat inkoopjes doen. We willen tenslotte ook nog wat tastbare herinneringen mee naar huis nemen. Yvonne wil graag Indiase enkelbanden en voor mama en dochter zullen we ook iets glinsterends meenemen.


voor foto's van deze dagen in de bergen: klik hier

We bezoeken ook nóg een oude bekende, niet al te ver bij pastoor Mathew vandaan, we gaan langs bij father Dominic – ook al meer dan acht jaar niet gezien. Hij was pastoor van de parochie van Heksenberg. Een hartelijk weerzien en, opnieuw, geen taalbarrière. Beide pastoors spreken nog heel goed Nederlands! Als laatste actie van de dag bezoeken we nog een levensmiddelenwinkel waar nog wat pepers, thee, kruiden worden gekocht. Al pratende blijkt de dochter van één van de aanwezige werknemers al enige maanden in Almere te wonen. We face-timen nog even … wat is de wereld toch klein.

 

3 mei – woensdag – terug naar huis

Na een korte nacht in the guestrooms van de pastorie staan we tijdig op om naar Kochi te vertrekken. Tijdens de rit wordt het langzaam licht en vlak voor we bij de luchthaven aankomen eten we nog een laatst (warm!) Indiaas ontbijt, en er komt opnieuw een emotioneel afscheid in beeld. Pastoor Mathew: we gaan u missen!

Wij vliegen met OmanAir en ontvangen bij de incheckbalie al onze tickets: tussenstop in Muscat – door naar München en onze eindbestemming is Keulen. Hopen maar dat onze koffers dezelfde reis zullen maken! Onderweg weer een aantal maaltijden en we hebben, dankzij helder weer, mooi zicht op de enorme zandvlakte en ruwe bergketens van Oman, de kunstmatige ‘Palm-Islands’ van Abu-Dhabi en de bergen van Irak en Turkije. Ook zien we de Irakese stad Arbil duidelijk liggen als een grote cirkelvorm in het landschap.

voor meer foto's: klik hier

In Keulen worden we opgepikt door onze zoons en neef Stan, die bleken rechtstreeks van Italië af te komen. Ze waren een paar dagen ertussenuit geknepen waarvan wij helemaal niets wisten … daar zijn  nog wel een paar woorden over gezegd … Uiteindelijk, eind goed al goed, komen we iets na middernacht thuis aan en vallen dankbaar en tevreden in ons eigen bed neer.

We hebben een onvergetelijke ervaring mee mogen maken en zullen ons voor altijd verbonden voelen met de mensen die we hebben leren kennen.







 

Geen opmerkingen: