WLIC2017 - dag6 (dl1)

Donderdag 24 augustus 2017, vroeg op vandaag, om 8:30 uur begint de vergadering van de Section Public Libraries, sessie 216, de 2e vergadering van deze groep tijdens dit congres. Jos Debije van de KB is lid hiervan, maar niet aanwezig.

Punten die de revue passeren:
- er zijn binnen deze commissie weinig leden uit de 'Southern Hemisphere', zeg Afrika, Zuid Amerika en Azië, ideeën voor werving zijn welkom. Mogelijk kan de optie Corresponding Members een goede binnenkomer zijn.
- er wordt geopperd om voor het Action Plan een consultant in te huren. De guidelines zouden geüpdate moeten worden en de connectie met andere commissies moet beschreven.
- Er is een idee om jaarlijks een 'Public Library Of The Year' wedstrijd uit te schrijven. Er is al een sponsor gevonden en de prijs zou een officiële status moeten krijgen binnen IFLA.
In maart 2018 komt de sectie bijeen in Nederland.
- de thematiek rond eLending en copyrights is een core issue.
- het thema voor het IFLA-congres 2018 in Kuala Lumpur luidt: 'Transform Libraries - Transform Societies'.
- oproep voor poster sessie op het volgende congres
- nieuwe leden van de Section krijgen voortaan een mentor, om sneller overzicht te krijgen van het reilen en zeilen van de sectie en IFLA in het algemeen.
- er wordt gedebatteerd over een herziening van het (Unesco) 'Public Library Manifesto' dat is opgesteld in 1994. Mogelijk is hier vanuit de nieuwe leiding van IFLA wel animo voor. Ook wordt gesteld dat het huidige manifest dusdanig algemeen is opgesteld dat een herziening niet persé nodig zou zijn.
- ook hier wordt nog uitvoerig gesproken over de nieuwe logo's ... dat is nog duidelijk niet afgerond ...

Sessie 231, 'Out Of The Stacks' > voor een overzicht van al deze presentaties: kijk hier
De eerste sessie komt uit Rusland, Novosibirsk, die de term interactiviteit, verfrissend, uitwerken in daadwerkelijk fysiek doen, aanraken (weinig digitaal dus). Het vernieuwde 'Museum van het Boek' zal eind 2017 open gaan. In de restyling / verbouwing is men uitgegaan van interactiviteit in relatie tot: aantrekkelijkheid, navigatie, de mens staat centraal (dus verhalen rond personen), participatie in educatieve programma's, interieur , multimedia.
Het Museum is / wordt ingedeeld volgens een aantal chronologische kabinetten: rondom een (facsimile van een) atlas van prins Friedrich-Willem, de eerste en oudste mijnbouw-bibliotheek van Siberie uit de 18e en 19e eeuw, de 'zilveren eeuw' van de Russische cultuur, over de mens en het heelal, religie en het boek, boekkunst en miniaturen.
De begeleidende paper van deze presentatie: klik hier

Door naar Zuid Denemarken, Odense, naar University Library aldaar: de Herlufsholm Special Collection. Hier doet men onderzoek naar oude (Renaissance) drukken, zelfs met behulp van röntgen-camera's. Actuele toepassing is het ontwikkelen van merchandizing op basis van afbeeldingen uit deze vaak fraai geïllustreerde publicaties:
Lees verder: hier

De Turkse lezing wordt niet gedaan, reden is niet helemaal duidelijk. De titel luidde: 'The Big Picture from Turkey: Copyright and Digitization Issues', met tóch wel wat intrigerende zinnen in de abstract: ... "The regulations considered and their restrictive approaches prevent these works, which can be accepted as cultural heritage, to be accessed and known widely. " ... > meer info: hier

De presentatie uit Ierland "The Presence of Rare Irish Cultural Periodicals on JSTOR: Potential Contextual Lenses for Understanding Value" leidt tot wat hilariteit, aangezien de preekster Anne Ray zo snel spreekt dat in de vertalerscabine heftige armbewegingen zichtbaar worden, men houdt haar niet bij ...
Een, voor mij eerste, kennismaking met JSTOR, een enorme databank met 10 miljoen (!) fulltext wetenschappelijke artikelen en boeken. Anne brengt verslag uit van een analyse van Ierse publicaties en de raadpleging hiervan. Er blijkt niet alleen lokaal, in Ierland, interesse te zijn, maar met name door de plaats-onafhankelijke, digitale toegang wordt zichtbaar waar op de wereld nog meer gebruik plaatsvind. Een beetje technisch maar zeker boeiend. Gebruik van de geselecteerde Ierse titels blijkt voor 36% in Ierland plaats te vinden, voor 30% in de UK, 15% USA, 4% Canada.
Lees verder: hier

De lezing van Antje Theise uit Hamburg, Duitsland, gaat over het 'loslaten' van "software developers, engineers, designers, scholars, Wikipedians and other culture enthusiasts" op de datasets van hun erfgoedcollecties in de vorm van hackathons. De Hamburg State and University Library (SUB) digitaliseert al meer dan 10 jaar haar historische collecties en stelt dit beschikbaar via de eigen catalogus en de Duitse Digitale Bibliotheek: https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/?lang=en.
Tijdens de cultuur hackathon 'Coding Da Vinci Nord', in Hamburg 17-18 September 2016, kwamen 100 deelnemers samen.
Opgeleverd: “KollekTOURmat” een historische gps-wandeling door Hamburg inclusief mobiele printer waarmee historische foto's uitgeprint en een verzamelalbum vervolgens mee gevuld kan worden:

Het team “Kupferguerillas” (teamleden zijn 12 jaar!) kozen het meest 'saaie' onderdeel om mee te spelen: Nederlandse gravures van rond 1600 :-) ... zij lichten een gravure toe en organiseren er een kwis omheen: kijk hier.
Verder: 'Histblogger'; een tool waarmee kopergravures gedeeld, getagd en bediscussieerd kunnen worden. Voor een totaal overzicht van de resultaten: klik hier
De totale bijdrage van Antje vind je hier

Geen opmerkingen: