WLIC2017 - dag6 (dl2)

De laatste uren van deze laatste congresdag gaan in, maar zo voelt het niet!
Session 243, vanaf 13:45u: 'Public libraries as place makers in today's cities: urban development, resiliency and social equity'

De eerste spreker
Steve Dickson van FaulknerBrown Architects over 'The Word', de nieuwe bibliotheek in South Shields aan de oostkust van midden-Groot-Brittannië, (in Google-maps: klik hier) geopend in 2016.
Een boeiend revitaliseringsproject van het centrum van deze 'verwaarloosde' stad. Een vermeldingswaardig, door de gemeenteraad geformuleerd, uitgangspunt:
"Enabling people to develop new skills themselves is a vitally important purpose of libraries. This is central to the challenges of supporting individual resilience and adaptability, meeting the needs of UK employers for a highly skilled workforce, and  supporting our growth as a knowledge economy. Similarly access to the written word, literature and knowledge for pleasure (and leisure) are increasingly recognised as vital ingredients to health, wellbeing and quality of life.”
Voor een uitgebreide beschrijving van achtergronden en uitvoering, zie: hier

Mw Sujin Huggins van de Dominican University in River Forest, Illinois heeft het over een onderzoek naar autisme vriendelijke faciliteiten in een bibliotheek, qua inrichting maar ook binnen de programmering. Zij organiseert online cursussen voor bibliotheekmedewerkers en constateert dat ca 27% van de Amerikaanse bibliotheken 'iets' doet met / voor mensen met autisme. Zie verder op de volgend website 'Targeting Autism': klik hier
In de volgende video presenteert één van de deelnemers een soort college voor bibliothecarissen: 


Saara Ihamäki van de Helsinki City Library legt uit dat bij een nieuwbouwproject (nu een half jaar open) voor een bibliotheek in de wijk Maunula de bewoners al heel vroeg betrokken zijn. Een intensief en langdurig proces, er waren (soms te-)veel koks in de keuken. Zou ze het weer zo doen? "Ja!"

Paulina Milewska uit Łódź (Polen) stapt sinds 2010 op de fiets, samen met steeds meer collega's, om het bibliotheekimago meer open te maken, en mét succes. Verder doen zij aan bibliotheekonderzoek middels mystery guests ... voor een Nederlander niet enorm revolutionaire thema's ...
Maar tóch, lees meer: hier

Joel A. Nichols en Christine D. Caputo presenteren 'Making Space with Play'. In de bibliotheken van Philadelphia ontwerpen zij speelruimtes voor de jongste jeugd ... in de bibliotheek. Vanuit de optiek: 'spelen is werken, spelen is leren' zijn zij aan de slag gegaan met kinderen en ouders. 'Wat willen jullie?' was de vraag en 'Tell us a story'. Het resultaat: de PlayBrary met een klimwand ... mét letters: via bepaalde letters de wand opklimmen is de uitdaging / een podium voor toneel, voorlezen en storytelling / tangram blokken voor het maken van vormen en letters / 'nooks': kleine stilteruimtes waar kinderen zich in kunnen terugtrekken.

In oktober 2017 gaat de eerste open, er volgen er nog twee in 2018
Kijk voor meer info: hier


Mikkel Christoffersen en Finn Petersen leggen uit dat "libraries are everywhere" in Kopenhagen. Zij zijn open van 8-22 uur en kennen een gebruik van 50% van de bevolking. Zij zitten in de omslag van een 'klassieke-' naar een 'proactieve bibliotheek', toegelicht in de volgende slide:


Zij participeren in festivals, organiseren een 'bustrip to paradise' en gaan daarbij op bezoek bij muzikanten en studio's in de stad. Zij gebruiken sporters als rolmodel om het lezen te promoten (à la 'Scoor een boek') en zijn actief bij een theater-muziek-productie 'Het Doodsschip' dat in de haven van Kopenhagen plaatsvindt; hier zit een voorleesaspect bij, voordracht van poëzie.
Voor meer info: klik hier

In de Closing Session worden prijzen uitgereikt, speeches en bedankjes uitgesproken door de voorzitter, burgemeester en vele anderen. De wisseling van de Governing Board, de nieuwe voorzitter doet haar eerste speech en de volgende gastheer van WLIC presenteert zich: Kuala Lumpur.
Tijdens de closing session wordt ook de gastheer bekend gemaakt van het WLIC voor over twee jaar; tot grote verbazing / hilariteit gebeurt dat niet: zie de reacties op Twitter ... eind 2017 volgt deze informatie.

En dat was het einde van een zeer inspirerende week met stevige updates van de vele aspecten van het bibliotheekwerk. Kijken over de grens frist heerlijk op en relativeert ook de dagelijkse praktijk in Maastricht en Nederland. 
Voor overzicht van mijn tweets tijdens deze week: klik hier

vrijdag-excursie-dag
De vrijdag was nog gereserveerd voor (bus-)excursies, mijn keuze was Kraków - Krakau, de historische collecties van de bibliotheken van de Jagiellonen-universiteit en van het Czartoryski museum
Een mooie trip, samen met collega Jan Bos, van de KB:
Voor een foto-verslag van de fraaie manuscripten (Copernicus), bladmuziek (Chopin) en gravures ... zie: hier




Geen opmerkingen: