WLIC2017 - dag5 (dl2)

Dezelfde woensdag 23 augustus 2017, session nr. 198 ''Check me out'; in een relatief klein zaaltje.

De eerste spreker komt uit Sarawak, Maleisië en hij presenteert: 'Pustaka in a box: bridging the digital gap', (Pustaka = Bibliotheek).
Zij weten met heel eenvoudige (en goedkope) middelen vele duizenden eBooks te brengen in gebieden die zo ver weg liggen van de bewoonde wereld dat een reguliere bibliotheek niet te realiseren is, internetverbinding ontbreekt eveneens.
Door het gebruik van Raspberry Pi (een type microcomputer) die enkele tientjes kost, en deze te vullen met auteursrechtenvrije eBooks uit bijvoorbeeld Gutenberg, is een behoorlijke boekencollectie (50.000 titels) op afgelegen plekken te brengen. Deze computertjes kunnen benaderd worden door 20 gelijktijdige gebruikers op 20 meter afstand; energieverbruik is marginaal. Updates van software regelt men door een SD-kaartje op te sturen per post; kaartje verwisselen > klaar!
lees meer: hier

Verder komen (heeel) veel voorbeelden aan bod van materialen en diensten die uitgeleend worden, in bibliotheken over de hele aardbol. Van kunstwerken en orthopedagogische hulpmiddelen, tot eBikes en personen (Niklas, vertelt over Zweden ... ), GPS-navigators, een techniekkoffer, kompost (uit afval van het eigen café, en dus eigenlijk niet te leen), een indrukwekkende trap in de bibliotheek voor het doen van een huwelijksaanzoek, hulpmiddelen voor democratie (megafoon, kopieerapparaat, nietjes, etc), cd-spelers (met name voor taalcursussen voor vluchtelingen), electriciteitsverbruik-meters, gereedschap (drillboor, naaimachine), spellen, etc etc.
Het lenen van een persoon begint overigens bij werving van mensen op site en middels posters, daarna volgt een sollicitatiegesprek en daarna, na goedkeuring,  gaat de persoon in de uitleen. Kijk ook eens op de Nederlandse site: thehumanlibrary.nl .

Een volgende grote Session, nr 207 - over de ontwikkelingen binnen de bibliotheekbouw en inrichting: 'Branding, Bridging, Building: Telling and Selling the Space Story'

De inleidende keynote wordt verzorgd door een stoere Noorman: Aslak Sira Myhre, de directeur van de Nationale Bibliotheek van Noorwegen:
Aslak Sira Myhre
Hij legt de situatie in zijn land uit: een uitgestrekt land, veel verspreide, kleine gemeenschappen, met steeds minder supermarkten, kerken, vakbondslokalen. Hij ziet veel functies verdwijnen die de lijm vormen van de maatschappij en ziet dus grote kansen voor de bibliotheken om in dit gat te springen. Niet alleen met hoog-verantwoorde debat- en cultuur-uitingen maar ook voor doodgewone dorpsroddel. Verder blijft een bibliotheek sterk in de klassieke zaken, heeft goede boekcollectie en er worden culturele programma's ontwikkeld. Er is ook plek voor een goede kop koffie en bier (gegniffel ... daar heeft Noorwegen een bepaald imago dat doorbroken wordt). Kortom: een plek waar mensen willen zijn.

In Peking (China) wordt een nieuwe bibliotheek ontwikkeld voor de Universiteit. Zij proberen de gebruikers hier intensief bij te betrekken en hebben een aparte website en forum opgericht om dit te bewerkstelligen, onder de noemer 'It's My Library'.
verder lezen: hier

In Helsinki, Finland, wordt door ALA Architects een nieuwe bibliotheek ontwikkeld. Gestart in 2007, opening in 2018. Klik hier voor een impressie van de architect.

Zij hebben gekozen voor een opvallende en indrukwekkende aanpak: de burgers er zo goed mogelijk bij betrekken. Via billboards hebben zij 2.300 dromen opgehaald en deze verwerkt in 8 rapporten. Deze rapporten zijn voortdurend onderdeel geweest van de planning. 95 inwoners reageerden op een oproep om betrokken te worden bij dit project, na sollicitatiegesprekken zijn 23 'vrienden' aangesteld en zij zijn voortdurend betrokken gebleven bij de voortgang en bij keuzes bij verschillende versies van onderdelen. Ook 300 partners hebben input geleverd, zij zullen allemaal onderdak vinden in de nieuwbouw.
verder lezen: hier


In Rusland wordt het zeer onderkómen ónderkomen van een plattelandsbibliotheek indrukwekkend getransformeerd. Dit project heeft meteen een grondplan opgeleverd voor verbouwingen / vernieuwingen van andere soortgelijke bibliotheken.
van dit:
tot dit:
verder lezen: hier

In Queensland, Australië, wordt gewerkt vanuit 6 uitgangspunten: accessible, interaction, constant transformation, atmosphere, voice, virtual (dat laatste altijd complementair met fysiek).
Wat me opviel:
- drie thema's per jaar voor de jeugd; op het gebied van cultuur, digitaal en lezen.
- er is een makerSpace in the Edge en een bussinesStudio voor start ups en ondernemers, met wifi, cursussen en catering.

Een video-rondleiding legt het in het kort uit: kijk hier

Geen opmerkingen: