WLIC2017 - dag5 (dl1)

Woensdag 23 augustus begint met de ochtendsessie 'Engaged Communities' (session 187); ik pluk even de meest interessant lezingen eruit.

In Chili heeft men geprobeerd de economische waarde van de bibliotheek vast te stellen. Wat zouden burgers bereid zijn te betalen voor een bibliotheekvoorziening. (Nederland is een beetje een buitenbeentje voor wat betreft het vragen van contributiegeld aan haar leners).
Men kwam komt uit op een bedrag van ca $7-11 per maand.
lees verder: hier

In Singapore is men op zoek gegaan naar de 'waarheid' rond het bewind van Marcos - held of dictator. Door onderzoek naar intertekstualiteit kan redelijk betrouwbaar gezocht worden naar de objectieve waarheid. Dit soort onderzoek kán een taak van de bibliotheek zijn.
lees verder: hier

Een lezing uit Estland, waarin de termen postmodern en digimodern worden toegelicht. Een (herkenbare) constatering: gebruikers overschatten hun eigen zoek- en evaluatievaardigheden.
conclusie: "A digimodern library is client-driven library; it researches and understands the users’ needs and expectations. Moreover, users may play a key role as cocreators of new library services."
lees verder: hier

In de OB van Bergen (Denemarken) is men gestart met 'spelen met taal / literatuur / poëzie' en wel op digitale wijze. Op de website www.turnonliterature.eu staat de volgende missie:"using libraries to bring new audiences to digital literature".
De Poetry Machine, bijvoorbeeld, is gevoed met 1.000 dichtregels, waarmee nieuwe gedichten gecreëerd kunnen worden én gepubliceerd. Dit alles in samenwerking met gebruikers, (lokale) schrijvers, bibliotheken en (academisch) onderwijs.

de samenwerking
in actie: schuif gezamenlijk de dichtregels op hun plek
Boeiend en speels!
lees verder: hier

Geen opmerkingen: