WLIC2017 - dag4 (dl3)

Een sessie die de vorige overlapt is session 150; The agony of long-term Access.
Julien Masanès van de Franse webarchiveringsorganisatie 'Internet Memory Foundation' licht hun werkzaamheden toe en vindt dat het na 20 jaar archivering tijd is voor een kwalitatieve evaluatie. Wordt de juiste content gearchiveerd (effectiviteit) en wordt dit op de juiste manier opgeslagen (efficiëntie). Zij zijn bezig met, zoveel mogelijk, geautomatiseerde processen webcontent die verandert in de loop van de tijd te kunnen vergelijken, uitgebreider dan alleen door het tellen van pagina's en op die manier 'overbodige' verdubbeling van content te voorkomen. Zij kunnen met een prototype-software websites geautomatiseerd typeren.

Sophie Vandepontseel (KB Brussel) praat over de vervanging van hun huidig beheersysteem van digitale publicaties. Digitool van ExLibris wordt niet meer ondersteund en men is op zoek naar alternatieven. Criteria als lange termijn opslag en beschikbaarstelling, handling van diverse formats.
Meer info > klik hier

Marcin Werla van het Poznan Research Centre PSNC vertelt over een cloud-service voor relatief kleine cultureel erfgoedcollecties https://locloudhosting.net/. Hier kunnen vele typen erfgoed op geplaatst worden, beeld en geluid, in vele formats en de interface is eenvoudig aanpasbaar, ondersteunt meerdere talen, statistieken worden geleverd en vindbaarheid door zoekmachines is geregeld. De link met Europeana is geen probleem.
Betaling gebeur(de) naar gebruik; een bedrag van €24 per maand voor 50 GB werd gehanteerd, maar de service is sinds 2015 gratis. Toelichting in dit kader: The work described ... was initially co-funded by the European Commission as a part of LoCloud project, financed from CIP ICT-PSP programme. Further development of the service in 2016/2017 was co-funded by the EC, as a part of Europeana Digital Services Infrastructure 2 project, under the CEF programme.

Zij hosten nu 265 collecties in 36 verschillende landen.

voorbeeld > https://ptpn.locloudhosting.net/ : Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, small cultural heritage institution from Poland
introductiefilpje > hier
meer info > hier

de laatste spreker is David Wilcox over Fedora een open source applicatie waarmee eenvoudig data duurzaam opgeslagen kan worden. Import en export is mogelijk.
meer info > hier

Ondertussen wordt het terrein rond de Hal omgebouwd tot een indrukwekkend feestterrein, met podium en paviljoens. Dat belooft wat voor de avond (session 178): Cultural Evening!









De avond wordt gevuld met eten, een voorstelling van een (jawel) Poolse Dansgroep 'Wrocław', waarmee, na hun voorstelling, een Polonez wordt gedanst met alle deelnemers (dat is dus geen carnavalsdans maar een 18e eeuwse, statige hofdans).
Een prachtige watershow, écht opvallend > klik hier voor een impressie met beeld en geluid ... hij wordt op zeker moment vertraagd afgespeeld ... geen idee hoe dat komt ... :-)


Daarna werd het fris en kon binnenshuis nog doorgedanst worden op de muziek van een gezellige discjockey. Om 0:00u heb ik de pendelbus gepakt, terug naar het hotel.

Geen opmerkingen: