WLIC2017 - dag3 (dl3)

Na een hapje eten (bigos met szaslyk) door naar een sessie bibliotheekopleidingen (session 117) - stages en ervaring in het veld. Daarvan heb ik 3 van de 6 presentaties gevolgd, beperkt interessant en niet erg relevant voor mijzelf. De eerste keer weggelopen uit een sessie ...

Dan nog een sessie (session 122) over storytelling met als eerste een goed ontvangen presentatie van Erik, leuke reacties!
Erg indrukwekkend was het verhaal van Raymond Pun van de Fresno State University (USA). Hij wil  graag weten hoe de eerstejaars omgaan met de bibliotheek. Meer dan de helft is helemaal niet bekend met het fenomeen bibliotheek. Hij neemt daarvoor iedere maand 10 eerstejaars en stelt ze vragen die ze met foto's moeten beantwoorden (bijvoorbeeld: je favoriete plek in de bieb) en gebruikt hiervoor Google Slides. Aan de hand van de foto's gaat hij in gesprek en weet zo heel goed informatie, wensen,  verbeteringen op te halen. Hij noemt deze techniek Photovoice.
Verder laat hij ook plattegronden tekenen, zowel van de bieb als van de website. Door hier over te praten met de groep, komt hij ook veel te weten over de beleving van de studenten, hun wensen en de niet bekende zaken die wel bekend zouden moeten zijn.
Zijn complete presentatie > zie hier
een sheet tijdens zijn presentatie:


De presentaties uit Kroatië en Praag zijn leuk, maar verder niet erg inspirerend. De universiteitsbibliotheek van Brisbane (Australië) probeert haar personeel op te voeden met een verantwoordelijkheidsbesef over het beheer en betrouwbare opslag van data (research, rapporten, ...), slechts 40% van de medewerkers doet dit verantwoordelijk. Zij merken dat de horrorstories het beste blijven hangen; dus niet: zorg ervoor dat je altijd backups maakt op het universiteitsnetwerk, maar verhalen als: 5 jaar research verloren door een vergeten tas in de trein, of: brand op kantoor van een bibliotheek, data alleen op de lokale pc verloren ... en dat zijn praktijkvoorbeelden(!).

Nog een leuk los voorbeeld uit de rondvraag: in Pennsylvania zijn 'Stories for Free' te beluisteren in de publieke ruimte. Ik kan daar alleen geen vermelding van terug vinden. Idee voor Zicht op Maastricht, dicht bij de mensen?

De avond wordt gevuld met een receptie van OCLC in het nationaal museum en daarna een gezellig diner met de Nederlanders ... nieuwe mensen leren kennen en de al bekende béter leren kennen.

1 opmerking:

philip willems zei

Dit lijkt mij een heel leuke manier om te kijken of onze dienstverlening werkt. Onze studenten kennen het fenomeen bibliotheek wel maar hebben een verkeerd idee wat het personeel nu allemaal doet en hoe relevant de bibliotheek is voor hun opleiding