WLIC2017 - dag4 (dl1)

Dinsdag 22 augustus; een stevige ochtendsessie: 'Literacy Matters' (session 138) met een groot aantal sprekers, waaronder onze Maaike Toonen en Adriaan Langendonk van de KB.

In de startsessie vertellen 2 bibliothecarissen uit Göteborg, Karin Graube en Eva Selim, over de transformatie van de ziekenhuisbibliotheek van het Koningin Sylvia ziekenhuis van boekenuitleen naar betekenisgever. Zij vertellen ontroerende praktijkverhalen van ervaringen met (soms heel erg) zieke kinderen die erg veel steun ontlenen aan boeken die voorgelezen worden; in leesgroepjes en aan het bed. Zelfs bij hevige pijn worden de kinderen rustig en ze geven ook op latere leeftijd aan dat zij deze momenten als heel waardevol hebben ervaren ... het begin van hun leescarrière.

De gebruikte naam: Bibliotherapie. Secret weapon: the book!











Leeftijd van de kinderen: 3 tot 16 jaar > kijk verder hier

De tweede sessie betreft een onderzoek van Beate Hoerning uit Magdeburg, die onderzoek deed naar vrijwilligers die werken in bibliotheken in de USA. Ze werken in leesgroepen, en bij groepen die het Engels als tweede taal leren. Het blijkt dat deze vrijwilligers vaak al ander vrijwilligerswerk hebben gedaan, een band hebben met de bibliotheek als gebruiker en opvallend vaak een educatieve achtergrond hebben in, vaak, de Engelse taal. Ze zijn heel gemotiveerd en ervaren het werk als zeer voldoening-gevend.
Haar complete presentatie > kijk hier

Adriaan gaat in op 'scoor een boek', waarin, in samenwerking met voetbalteams, jongens tot lezen worden gestimuleerd. In schoolverband kunnen ballen (stickers) verdiend worden en uiteindelijk een meet-en-greet met het betreffende team. Gemiddeld wordt één boek per week gelezen. Er is ook een home-edition voor het stimuleren van leesgedrag in laaggeletterde families.
Maaike verteld over de samenwerking met de belastingdienst. De overheid wil de dienstverlening aan haar burgers graag zoveel mogelijk digitaal afhandelen. 2.4 miljoen burgers zijn echter onvoldoende digitaal vaardig. Er zijn 3 pilaren waarop de samenweking met de bibliotheken rust: toegang bieden tot de ict-voorzieningen van de bibliotheken, cursussen digitale vaardigheden en, in samenwerking, belastingconsultatie-uren.
Er zijn 4.000 burgers geholpen, via 73 (van de 153) bibliotheekorganisaties. De belastingdienst heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld van €1.9 miljoen, dat naar rato van werkgebied wordt verdeeld over de bibliotheken.
Voor hun complete paper > kijk hier

Geen opmerkingen: