WLIC2017 - dag3 (dl1)

Vandaag, maandag 21 augustus, een wat latere start: begin om 9:30u met de presidents session (session 095).
Na een korte inleiding van Donna Scheeder wordt het eerste panel geïntroduceerd, met een keynote van Nancy E. Weiss van het IMLS (Washington). Zij begint met een zoektocht die zij zelf ondernam naar haar roots in Kleczew, Polen, waar haar over-overgrootvader vandaan kwam. Zij onderstreept daarmee meteen de kracht en noodzaak van instituten die het geheugen bewaren, bewaken en beschikbaarstellen. Zonder bibliotheken en archieven was haar zoektocht naar tekst en foto's onmogelijk en zonder de hedendaagse technieken was de toegang ertoe op zijn minst moeizaam. Zij constateert tegelijkertijd een shift, bibliotheken hebben een verbreding ondergaan in het ondersteunen van met name sociaal zwakkere gemeenschappen op het gebied van ontplooiing en carrièrekansen, gezondheidsinformatie, financiële ondersteuning ... niet verrassend. Een klein, maar mooi voorbeeld is de Tiebrary, een stropdassenuitleen voor mensen die op sollicitatiegesprek moeten gaan:
 

De hedendaagse bibliotheek: een katalysator van gemeenschappen en verzorger van sociaal welzijn en informatiegeletterdheid.
Verder signaleert zij nog een paar verdergaande trends / kansen. Er zijn voorbeelden van burgerinitiatieven (in de USA) die bij geweldsincidenten (soortgelijk aan Charlottesville) (twitter)berichtgeving, gedeelde foto's, etc. verzamelen en bewaren: DocNow is het platform waarop dat gebeurt. Zouden bibliotheken daar ook een rol in kunnen nemen? Ze oppert mogelijke samenwerking met lokale overheid en zelfs opname van beelden van surveillance camera's ... dat gaat mogelijk wat ver ...

Discussiepunten zijn vervolgens nog: 
- hoe neutraal moeten / willen bibliotheken zijn?
- hoe realistisch zijn de beschrijvingen van wensen en kansen vanuit democratisch en 'vrij' perspectief in de heel verschillende typen landen / overheden wereldwijd. Hoe realistisch zijn ze?

Ik probeer vandaag deel 2 van dag 3 te posten ... onder meer met een zeer boeiende sessie over een werkende combi van boeken en gamification!
Een receptie van OCLC en een gezamenlijk (en gezellig!) diner met de Nederlandse deelnemers zorgde voor wat tijdgebrek ... :-)

Geen opmerkingen: