WLIC2017 - dag2

Vandaag dag 2 van het congres. 
Aan het ontbijt in mijn hotel kom ik de voorzitster tegen van de Standing Committee waar ik gisteren bij kon zitten; Alenka Kavčič-Čolić. We praten over de diverse ontwikkelingen en met name over de samenwerking met Google ivm onze digitaliseringsprojecten. Ik bemerk enige huiver voor deze samenwerking, maar ook bewondering voor het functioneren van 'onze' KB (!).
In de tram raak ik in gesprek met Kristine Walczyk uit Kansas, parttime professor aan de universiteit en daarnaast bezig met het faciliteren van kleine bibliotheken met technische voorzieningen, denk aan: hoe maak ik een website, hoe organiseer ik internet ... zo basaal dus. Aangekomen bij de Hal tref ik Ingrid Bon, die staat te wachten op haar Oekraïense collega om e.e.a. af te spreken voor een sessie.

Vandaag begin ik met de sessie voor Newcomers (session 070, 8:30u) waarin de huidige IFLA-president Donna Scheeder, de toekomstige Glòria Pérez-Salmerón en de secretary-generaal Gerald Leitner alle nieuwkomers welkom heten en voorzien van info over de must-sees en must-attends.
Joanna Gawryszak leidt ons door de highlights van Wrocław en diverse sprekers laten zien en horen hoe zij in IFLA congressen zijn opgegroeid. Amsterdam 1998 is blijkbaar een indrukwekkende editie geweest, een groot deel van het huidige bestuur heeft toen voor de eerste keer deelgenomen.
Na afloop is er koffie en een muffin, verder krijgt iedereen een lintje, met het hilarische 'First Timer' erop.


Om 10:30u start de officiële opening (session 071). Ik zit tussen een dame uit Lvóv, Oekraïne, die beter Pools dan Engels spreekt en een vlotte, vloeiend Engels sprekende, bibliothecaresse uit Moskou, wel apart als je erover nadenkt .... 
Na een energieke start met lichteffecten en opzwepende muziek volgen:
- de speech van Donna Scheeder, mooi citaat: I hope you will work hard, have fun, and keep in mind the words of the American poet, Ralph Waldo Emerson, “Do not follow where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.”> lees compleet hier
- Er wordt een brief voorgelezen van de president van Polen: Andrzej Duda > lees hier
- Een speech van de directeur van de Nationale Bibliotheek van Polen, Tomasz Makowski, over de bibliotheekhistorie van Polen, voor een impressie > kijk hier
- als laatste spreker geeft professor van het College of Europe, Richard Butterwick-Pawlikowski, een boeiende en uitgebreide lecture over de geschiedenis van Polen > lees hier
... en nog vele anderen ...
In de knallende afsluiter wordt met dans, live muziek en acrobatiek de roerige geschiedenis van Wrocław / Breslau / Vratislavia uitgebeeld, voor een indruk > kijk hier
De complete opening is gestreamd, in principe onder deze link te zien, maar niet toegankelijk ivm copyright ... ? > een samenvatting op YouTube: hier

Na de opening volgt een Caucus voor de Nederlandssprekenden (session 077); Adeline, Erik en Ingrid vertellen over de zaken die spelen op IFLA-schaal en die relevant zijn voor Nederland.
Thema's
- stemmen die mogelijk verloren gaan, en hoe dat te voorkomen,
- de Global Vision - discussie, waarbij de 'hele wereld' wordt bevraagd om de thema's voor de komende jaren vast te stellen, kan nog tot 16 oktober 2017 (=verlengd!).
- de lancering van de 'Map of the World' waarop wereldwijd alle bibliotheken zichtbaar gemaakt worden,
- de connectie van IFLA en de politiek met de UN 2030 agenda for Sustainable Development

Tijdens de sessie van OCLC (session 081) wordt door Skip Prichard teruggeblikt op haar 50-jarig bestaan, langs zeer herkenbare historische momenten en voorwerpen. Verder wordt ingezoomd op de toekomstige lijnen van de organisatie: de worldCat/worldShare-omgeving ondersteunt 6.500 talen en is door haar grootte een mooi onderzoeksinstrument voor literatuuronderzoek, wereldwijd.
Ook als bibliografische infrastructuur is worldcat voortdurend aan het evolueren. Op dit moment bevat worldcat 395 miljoen records die 2,5 miljard materialen vertegenwoordigen.
Een video-infographic vat dit mooi samen> kijk hier
We sluiten af met ... champagne!

Om 16:00u wordt de Exhibition geopend met vele aanbieders van bibliotheekservices.
Flink wat types scanapparaten worden gedemonstreerd,

Ik zie een prachtige magicbox van CCS uit Hamburg, in gebruik door de Slowaakse Nationale bibliotheek. Draait onder Windows en is eigenlijk een transparant touchscreen-beeldscherm (beeld en geluid) met een vitrine erachter. In die vitrine kan zich een kostbaar boek bevinden dat op het scherm als scans doorgebladerd kan worden:



en laat me voorlichten bij het Zweedse  Axiell, waarschijnlijk een kandidaat voor het Nederlands landelijk bibliotheeksysteem, áls dit traject haalbaar wordt geacht. Zij leveren een compleet cloudsysteem Quria, inclusief agenda en evt ticketingfuncties, dat zeer flexibele en naar eigen inzicht in te richten websites kan voeden. Nadere info krijg ik toegestuurd.

Op weg naar het hotel in de tram nog een babbeltje met een Noorse dame en een man uit Bahrein ...

1 opmerking:

saskia.vliet zei

Dank voor deze update bibliotheek zaken. Komt een en ander voor boeken en literatuur weer een beetje boven water in de toekomst?