WICL2017 - dag 1

In dit blog zal ik verslag uitbrengen van de IFLA-week, van 19 t/m 25 augustus 2017. Na een halve week Praag en een halve week Wrocław met het gezin heb ik vanochtend, na het ontbijt, de familie uitgezwaaid en de tram gepakt naar 'Hala Stulecia' - de Eeuwhal, waar dit congres grotendeels plaatsvindt:
Hala Stulecia
Gisteren ontving ik al een berichtje in de speciale app voor deze week dat de registratie al mogelijk was, daar heb ik tóch maar mee gewacht tot vandaag. De uitgeprinte registratie (met barcode) blijkt voldoende om de toegangskaart uit te printen. Een zaal verder ontvang ik de keycard en rugzak met uitgebreide programmaboekje en folders van diverse aanbieders.


De stands van de grote bibliotheekleveranciers worden nog opgebouwd en de bezoekers druppelen binnen, daadwerkelijk uit de hele wereld. Het is tijd voor een kop koffie. En jawel daar komt Adeline van de Berg (KB) voorbij gelopen, die heeft duidelijk nog een vooroverleg.

Er zijn vandaag eigenlijk alleen nog maar 'vergaderingen' (openbaar) van de vele commissies die IFLA kent.
Uit de vele sessies kies ik de bijeenkomst van de SC (Standing Committee) 'Preservation and Conservation' (session 019); vooral interessant vanwege de oude boekcollecties in Centre Céramique. Even zoeken naar de juiste zaal en het blijkt een soort werkoverleg te zijn, waarbij mensen van de betreffende committee (onder andere Tanja de Boer van de KB, de tweede bekende) en een behoorlijk groot aantal observers, zoals ik, maar ook mensen uit Japan, Korea, Libanon, st Petersburg, Marokko en Salt Lake City. Na wat 'gerommel' over (al dan niet) verkiezingen voor nieuwe functies gaat het over naar de andere agendapunten. Er is blijkbaar een enquête uitgegaan vanuit IFLA, waaraan nogal wat onduidelijkheden kleven. Insteek is in ieder geval dat IFLA efficiënter moet gaan functioneren. Blijkbaar zijn al veel secties in elkaar geschoven.
Verder gaat het even over een substantiële subsidie van van de Gates-foundation, met name voor digitale toegang tot informatie via openbare bibliotheken. Men heeft het gevoel dat het thema van de eigen sectie weinig leeft onder de instituten; op zeker moment wordt de zin uitgesproken "you can't have a future without the past"; die is wel mooi in het kader van het bestaansrecht van bewaren en beheren van cultureel erfgoed.
Er wordt even gesproken over nieuwe logo's, ook voor de diverse secties.
Als laatste wordt nog een oproep gedaan voor onderwerpen bij volgende meetings: hoe om te gaan met digital born materiaal, beeld en geluid, nieuwsmedia. Er is behoefte aan financiële modellen voor digitalisering / duurzaamheid / presentatie. Er is blijkbaar een recente Braziliaanse presentatie geweest van een afdeling die zich intern dusdanig goed heeft gepromoot, dat zij bij iedereen in het vizier is, bij management en overige afdelingen.

Op weg naar buiten tref ik, jawel, Erik Boekesteijn, altijd gezellig, en we nemen een hapje en een bakkie met Adeline. Benieuwd naar morgen! Dan gaat het écht van start ...

Nog een mooi plaatje ter afsluiting: de Kathedraal van Sint-Jan de Doper op het Ostrów Tumski (Wrocław)



Geen opmerkingen: